9 Haziran 2013 Pazar

Stefan Zweig "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu"

Bugünə qədər oxuduğum ilk Stefan Zweig kitabı olan "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu"'-nu  çox bəyəndim. Kitabı Bakumoz kitab evindən endirimlə 4 AZN-a almışdım. Poçtdan əldə etdikdə kitabın arxasına baxdım, 5 TL yazılmışdı))) Kargonu da üzərinə gəlsək elə hardasa 4 AZN-a satılmalı olduğunu öyrəndim..



.Pulu göndərməyə 1 AZN da verdiyimi nəzərə alsaq bu kitab mənim üstümə 5 AZN-a oturdu ( Türkiyədən 2 ədəd almaq olardı bu kitabdan 5 AZN-a) Nə qədər bəyənsəm də, sadəcə 62 səhifə olan kitaba 5 manat verməyimə peşman oldum.


Nə isə çox danışmadan Stefan Zweig barəsində kiçik məlumat verim, Stefan Zweig, 28 Noyabr 1881də Viyanada doğulub. 18 yaşına gəldiyində, Viyana Universiteti Fəlsəfə və Ədəbiyyat Elmləri Fakültəsinə daxil olub. Ali təhsilini burada alıb.

Zweig ilk şeirlərini 1901də "Gümüş Teller" adıyla nəşr edib. Bu epik əsər, ona, tarixi miniatürləri və bioqrafiya yazıları ilə eyni dərəcədə şöhrət qazandırıb. "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu" əsərini isə 1920-ci ilin yarısında qələmə alıb.

Kitabın mövzusu isə adından da bəlli olduğu kimi bilinməyən bir qadının məktubundan ibarətdir. Kitabda duyğularının qarşılığı olmayan bir qadının iç dünyasına girmək, bir az heyranlıqla bir az "saplantıyla" qarışıq olan eşqinin bütün  həyatını necə puç etdiyini oxumaq insana çox təsir edir. Mən şəxsən kitabı oxuyanda çox əsəbiləşdim. Bir insanın bir insana görə bütün ömrünü puç etməsini heç cür qəbul edə bilmirdim... Yenə də qısa məzmunlu, romantik kitablar sevənlər mütləq oxumalıdır. Çünki bütün şikayətlərim' baxmayaraq mən də çox bəyəndim.

~ Kitabdan seçdiklərim;


"Sana, beni asla tanımamış olan sana"




Ve insan, ölümün gölgesi üzerine düşmüşse eğer,
artık yalan söyleyemez





























7 Haziran 2013 Cuma

Adam Fawer "Empati"

   Adam Fawer-in birinci romanı Olasılıksız-ı (tıklayaraq yorumumu görə bilərsiniz) oxuduqdan sonra yazıçının ikinci romanını da oxumağa qərar verdim. Çünki yazıçı öz üslubu ilə məni özünə heyran etmişdi.. Çox bəyənmişdim. Nəhayət bugün bitirdim romanı. Adam Fawer haqqında kiçik bir məlumat verim, yazar 1970-ci ildə New York`da doğulub. Çox kiçik yaşlarında gözlərində problem olduğuna görə atası ona səsli kitablar alıb, beləliklə Adam`da ədəbiyyata maraq oyanıb.



 Pennsylvania Üniversitetində bakalavr və magistr təhsili alıb. İlk romanı Olasılıksız, 2005-ci ildə nəşr olunub və 5 dilə tərcümə olunub. İlin ən yaxşı romanı olaraq "2006 International Thriller Writers Award" mükafatını qazanıb. İkinci romanı "Empati" 2008-ci ildə Alman, Yapon və Türk dilində yayımlanıb.

  Kitab 639 səhifəli olmasına baxmayaraq,  insan heç bezmir oxumaqdan. Dəhşətli dərəcədə axıcı kitabdır.  Oxumağa ilk başladığınızda, roman tez-tez flashback verdiyi üçün mövzunu anlamaq biraz çətinləşə bilər. "Bu  haradan çıxdı?"   "Nə əlaqəsi var?" deyə bilərsiniz amma heç narahat olmayın hər şey bir-biriylə çox əlaqədardır.

Hətta bitdiyində bəzi yerlərinə qayıdıb yenidən oxumalı oldum. Sizi içinə çəkən, bəzən elm və fəlsəfəyə toxunan amma sizi bezdirməyən, asan qopa bilməyəcəyiniz bir kitab olacaq. Kitabda bir mənfi cəhət varsa o da "Olasılıksız" kitabı ilə çox oxşarlığı olmasıdır.


 Romanın mövzusu isə, kiçik yaşda başqa uşaqlardan"sinestezi" qabiliyyəti ilə fərqlənən 4 uşaq və eyni bacarığa malik olan müəllimin dövlətin gizli məqsədləri üçün "empatiya" bacarıqlarından sui-istifadə etməsindən və şagirdlərin öz qabiliyyətlərini aşikar edib, onların bacarığından sui-istifadə etmək istəyənlərlə mübarizə aparmasından ibarətdir.

Kitabdan seçdiklərim;

~ Eğer devlet vatandaşlarının haklarını korumazsa, geriye uygun tek bir cevap kalıyor
     DEVRİM ~

~ Bozuk bir saat bile günde iki defa doğru zamanı gösterir ~

~ Nereden geldiğinizi bilmeden, nereye gideceğinizi de bilemezsiniz ~

~ Devletle savaşamazsınız. Ya da savaşabilirsiniz, ama buna kalkışırsanız büyük olasılıkla kaybedersiniz. Hatta sizi öldürebilirler bile. Elbette ki bu, denememeniz anlamına gelmiyor ~ 

~ Duygular yapay olamaz. Eğer onları hissediyorsan, gerçektirler ~

~ Hepimiz dünyaya gerçekte olduğu gibi değil, kendi önyargılı algılarımız vasıtasıyla gözlemleriz. Dolayısıyla, gerçekten bilebileceğiniz tek şey kendinizsinizdir ~

~ Din; kesin olarak asla bilemeyeceğiniz bir şey üzerine zaman harcamaktır ~ 

~ Doğru bedeli ödersen, her şeyi satın alabilirsin ~

~ En kötüsü de oydu işte: Hayatının en mutlu dönemine bakıp, yaşadığı mutluluğun gerçek olup olmadığını bilmemek ~

~ Özgür irade verilen bir şey değildir. Uğrunda mücadele edilmesi gerekir. Hak edilmesi gerekir. Alınması gerekir ~ 


4 Haziran 2013 Salı

Siz də öz əlfəcininizi düzəldin! : )

Siz də öz əlfəcininizi ( ya da başqa dildə desək, bookmark, ayracınızı) düzəltmək istəyirsiniz mi?

Həmişə şirin, şeker bir əlfəcinim olsun istəmişəm... nə yalan deyim pul verib almağa da heyifim gəlib. Keçən dəfə  Tozlu Raflardan Notlar blogunda şirin, şeker, ürək formasında, hazırlanması çox asan olan ayraclar gördüm.  Həvəsləndim və nəhayət bugün oturub düzəltdim.

Bu gördüyünüz şəkildəki ayracları özüm düzəltmişəm))



Bu şəkildə isə ürək şəkilli ayracı necə düzəldəcəyiniz göstərilir.



Buradan isə video-nu  izləyib, öz ürək şəkilli ayracınızı düzəldə bilərsiz.

Düzəltmək üçün sadəcə rəngli kağıza ehtiyacınız var. 

Uğurlar! : ) 





3 Haziran 2013 Pazartesi

Ece Temelkuran "Düğümlere Üfleyen Kadınlar"

   Nəhayət, 2 gündür oxuduğum kitabı bugün bitirdim. İlk öncə Ece Temelkuran haqqında qısa bir məlumat verim, Ece Temelkuran Türkiyənin məhşur jurnalistlərindən biridir.


 Araşdırmacılığı və hadisələri yerindən izləməsi ilə jurnalistlik sahəsində bir çox mükafat qazanan məşhur qadın, yazıçılıq kariyerasında da  olduqca müvəffəqiyyətlidir. "Düğümlere Üfleyen Kadınlar" romanı ilə bunu bir daha sübut edir. Qeyd edim ki, yazar  qadınlar üzərinə yazdığı kitablarla tanınır xüsusilə də  "Muz Sesleri" əsəri ilə böyük rəğbət qazanıb və son olaraq da "Kayda Geçsin" adlı kitabı ilə oxuyucularının qarşısına çıxıb.

İndi isə keçək "Düğümlere Üfleyen Kadınlar" romanına..Kitabı izah edən şəxs, Ece Temelkuran'ın özü olduğunu zənn etdiyimiz, Türk bir jurnalist-yazardır. "Arap Baharı" ölkələrini araşdıran, tez zamanda işsiz qalmış bu qadın jurnalist, Tunisdə qaldığı oteldə, Maryam adlı Misirli bir qadın və Amira adlı Tunisli bir başqa qadınla tanış olur.

Birlikdə əylənərkən,  otelin qarşısındakı mənzildə balkonda oturmuş içki içən bir yaşlı xanıma qədəh qaldırırlar və şirin şirin söz atırlar. Yaşlı qadın, yəni Madam Lilla, sabahısı gün onları evinə yeməyə çağırır. Bu 3 qadına, onunla birlikdə bir Şimali Afrika turuna çıxmalarını təklif edir. Beləliklə Tunisdən Liviyaya, oradan da Misirə və Livana qədər gedən, çölləri aşan və sirlərini bir-birlərindən saxlamağa çalışan 4 qadının hekayəsi başlayır.

 Kitaba 1000 puan belə verə bilərəm. Kitabın gözəlliyini, bir sözlə təsvir edə bilmirəm... Möhtəşəm mi deyim, əla mı deyim.. bilmirəm))  Kundera'nın dediyi kimi bəzi kitablar sırf axşamlar oxunsun deyə yazılıb. Bu kitab da məhz o kitablardandır. Oxumaq üçün "huzur"a ehtiyacınız var)) Çünki oxuyarkən həyatla bütün bağlantılarınız kəsilir və özünüzü kitabda baş verən hadisələrin izləyicisi kimi görürsünüz... Sanki bütün hadisələr gözünüzün qabağında baş verir... Mən şəxsən "niyə bu kitabı çoxdan alıb oxumamışam?" deyə düşündüm. Ne yapın edin, bu kitabı okuyun derim))

Kitabdan seçdiklərim;

~ Korunmaya ihtiyacı var gibi görünen, aslında koruyandan daha kudretliydi~

~ Gözden düşenler yelkenliler gibidir, bahtları bir rüzgara bağlıdır~

~ İnsanı en çok kendini hayal kırıklığına uğratmak mahveder~

~ Başka kadınların çaresizliklerine öfkelenen kadınlar muhakkak kendi çaresizliklerine öfkeleniyordur~

~ Ucu elinden kayınca devam ettiremediğin bir rüya gibi olup bitti her şey~

~ Eğer hesapta intihar yoksa günahsız bir isyan yoktur~

~ Anlayacaksınız ki hayat sizin nefesinizde. Başka hiçbir yerde, hiçbir şeyde değil. Hayatı siz kuracaksınız. Nefesinizi üfleyeceksiniz. Hayat... Nefesiniz yettiği kadar.~

~ Hakikatte kadınlar, bu alem içinde başka bir alemde yaşarlar. İçine aşklarını ve büyülerini üfledikleri bir alemdir bu. Erkekler biteviye o alemi yıkar, hırpalar. Kadınlar ise yeniden üfleyerek nefesleriyle kurarlar o alemi. Kadınlar erkekleri de üfleyerek var ederler. Bir erkek, bir kadının nefesi kadardır; başka hiçbir şey değildir~

~ Pek nadiren bir erkek çıkar, bir kadının nefesiyle var ettiği aleme sadece hayret etmekle mesul olduğunu anlar~


~ İnanmalısın. Yoksa hayatı kuran nefesin kesilir~


~ Hayatı ciddiye alıyorsunuz, ama nasıl ciddiye almanız gerektiğini de bilmiyorsunuz~

~ Kaderinin önüne geçecek kadar çabuk davrananlar, kendilerini de geride bırakmaya mecburdurlar~

~ Gemiye binersin, çünkü gitmekten başka gidecek bir yerin yoktur~

~ Size bahşedilen yeteneği taşıyabilmeniz için inanmanız lazım~

~ Yeteneğiniz yüzünden size ihtimam göstermek, sizi korumak yerine yerle bir etmek isteyecekler. Sizi kıymetsiz olduğunuza inandırmaya çalışacaklar. Buna yenilmemek için sizi bir şeyin, birinin çok sevdiğine inanmanız lazım! Bu yüzden bir tanrıçaya, bir tanrıya inanmalısınız. İnsan kendini durup dururken sevemez. Palavra o işler. İnsan kendini ancak bir tanrı onu severse, birinin onu sevdiğine inanırsa sevebilir. İnanmalısınız yoksa delirirsiniz~

~ Bizim gibiler hep kendi kendilerini iyileştirmek zorundadır. Kimse gerçekten yardıma ihtiyacımız olduğuna inanamaz~


~ Çünkü.. çünkü yaralar bir kere açılınca, yarasız olmak diye bir şey yok. Yaradan sonra sadece intikam var!~

~ Aşk bir tereddüt anında gelir hanımlar. Bir küçük tökezleme ve işiniz biter. Yılların tecrübesi, bir ömrün zaferleri, külyutmaz aklın yaş tahtahaya basmazlığı...Bir küçük tereddüt anını bekler aşk, kurduğunuz saray devrilir~

~ Kim bilir, belki en kudretlilerimiz bir canı olduğunu hissetmek için yenilmek ister~

~ Askerler nasıl en çok kopmuş bacaklarının acımasını istiyorsa gizli gizli, ben de belki kalbimi, onun yerindeki boşluğu bir hayalet sızıyla var etmek istedim~

~ İnsan hiç tutmamışsa, keder için de dua eder. Kendinden bile gizler ama her insan bir kere mahvolmak ister. Bakmayın kimse bir cennet dilemez, herkes yana yakıla kendi cehennemini görmek ister.~

~ En büyük avcıları, en büyük avcı yapan şey, avın tereddüt etdiyi anın kokusunu almalarıdır~

~ İnanmak istemek, inançtan daha kudretlidir~

~ Bu kez unutmaya kararlıydım. Ama ikinci yenilgi birincisi gibi değildir. En derin izi o bırakır. Çünkü yenilgiyi arzuladığını anlarsın.. kendini affedemezsin.. Öfke ve aşk, kahır ve tutku... Bunlar bir kez karıştı mı.. işin zor~


~ Kimse bizi görmezse, biz kendimizi göreceğiz belki de..~

~ Kendini bu kadar önemseme. Yoksa sonunda intihar edersin~

~ Büyük hayatlara niyet edenler büyük günahların kefaretini göze almalı~

~ Biz vurmayı dokunmak, kırmayı sevmek, öfkelenmeyi inanmak sanan çocuklardık. Ne kadar sevilsek tamir olmayız~

~ Her erkek yeterince iyi davranıldığında bir alçağa dönüşür~


~ Hayat tamamlanmadan ömür nihayetlenmez~

~ Bilakis ömür çok uzun. Hiç de öyle göz açıp kapayıncaya kadar değil. Fakat tek bir şartı var. Kaderini, gönlünü ferah tutarak, seveceksin. Ancak sahiplenilmemiş hayatlar kısadır. Yaşamayı istediğin bir ömürde hep yeterince vakit vardır. Yanlış hikaye yoktur. Siz, kaderiniz ne zahmetli olursa olsun hariçte kalmamaya bakın. Ömür o vakit kısalır işte.~


~ Düşmana teslim olmak daha kolay. Onurun kırılır en fazla, ama beni seven birine teslim olursam...Esir düşerim~